Preloader

Lietuvoje studijuojantys ukrainiečiai stipendijas gaus ir vasarą

Vyriausybė pritarė papildomų 900 tūkst. eurų skyrimui ukrainiečių tikslinėms stipendijoms. Šis sprendimas leis užtikrinti paramą ir vasaros mėnesiais. Lietuvos studentų sąjunga (LSS) tokį sprendimą sveikina, tačiau atkreipia dėmesį, kad finansinė parama reikalinga ir prieš karą studijas Lietuvoje pradėjusiems Ukrainos piliečiams.

Šiuo metu Lietuvos aukštosiose mokyklose studijuoja beveik 400 ukrainiečių, atvykusių čia nuo Rusijos pradėto karo pradžios. Kas mėnesį jiems yra skiriama 300 eurų dydžio tikslinė stipendija. 

„Džiugu, kad Ministerija išgirdo studentų sąjungos argumentus ir stipendiją ukrainiečiai gaus ir vasaros laikotarpiu. Galbūt, kai kam tai pasirodys nesuprantama, kadangi lietuviams stipendijos vasarą nėra mokamos, tačiau turime suvokti du dalykus. Pirma, studentų iš Ukrainos finansinė situacija yra labai sudėtinga. Antra, studijas jie pradėjo ne nuo mokslo metų ar semestro pradžios, todėl jos gali būti individualizuotos ir galimai tęsis ilgiau nei įprastai“, – apie situaciją pasakoja LSS Tarybos narė, Vytauto Didžiojo universiteto Studentų atstovybės prezidentė Ieva Vengrovskaja.

Ji taip pat kelia klausimą, kodėl tikslinės stipendijos skiriamos tik po karo į Lietuvą atvykusiems studentams: „Didelė dalis ukrainiečių, kurie studijas čia pradėjo dar prieš karą, yra atvykę iš pavojingų zonų: jų artimieji neteko darbo, namų, kas reiškia ir sumažėjusias arba iš viso nebegaunamas pajamas. Dėl to jiems taip pat yra būtina mūsų valstybės parama.“

I. Vengrovskaja teigia, kad LSS sieks, jog būtų patobulintas dabartinis paramos mechanizmas ir paramą gautų daugiau studentų iš Ukrainos, nepriklausomai nuo to, kada jie pradėjo studijas Lietuvoje.